Uprawa datury w przydomowym ogrodzie i na balkonie

Datura jest imponującą rośliną, którą najczęściej uprawia się w donicach. Ze względu na olbrzymie aksamitne oraz lejkowate kwiaty o kształcie trąbek nierzadko nazywana jest również anielskimi trąbami. Jednak aby uzyskać efektowne kwitnienie natury konieczna jest specjalna pielęgnacja. Wymaga ona wiedzy i doświadczenia, a przede wszystkim właściwego stanowiska.

Datura – czym jest i dlaczego warto ją mieć w swoim ogrodzie?

Datura rośnie stosunkowo szybko, osiągając najczęściej od dwóch do czterech metrów w naszych warunkach klimatycznych. Tworzy wówczas niewielkie drzewa o bardzo rozłożystej koronie. Pędy są grube i z czasem drewnieją. Natomiast liście mają jajowate duże blaszki o ząbkowanych brzegach. Kwitnienie datury rozpoczyna się w czerwcu. Natomiast kielichowate kwiaty mogą osiągnąć nawet długość 30 cm. Ich kolor uzależniony jest od gatunku i odmiany. Nierzadko kwiaty wydzielają przyjemny zapach. Konieczne jest jednak zapewnienie daturze słonecznego stanowiska, które będzie osłonięte od wiatru. Pędy są stosunkowo kruche, tym samym mogą ulegać złamaniu nawet przy niewielkim wietrze. Poza słonecznym stanowiskiem niezbędne jest zapewnienie daturze gleby bogatej w składniki odżywcze, a także odpowiedniej wilgotności podłoża. Kolejną kwestią jest regularne nawożenie, które należy rozpocząć już pod koniec kwietnia. Najlepiej sprawdzają się specjalistyczne nawozy do datur, które najczęściej stosuje się raz w tygodniu podczas podlewania.

Datura świetnie znosi letnie upały, a także ostre słońce. Musi mieć jednak nieustannie wilgotne podłoże. Nierzadko wymaga to podlewania datury 2 razy w ciągu dnia. Jest to roślina stosunkowo odporna na choroby, jednak nierzadko miewa problemy ze szkodnikami, takimi jak przędziorki. Wówczas wymaga stosowania specjalistycznych oprysków.